Lektørudtalelse

 

titelblad2

 

Datidens SMS'er

Det er en glimrende idé, Hasserisstuerne har fået ved at udgive denne bog med titlen "Agnes Nielsens Postkort", og med historikeren Jørgen Elsøe Nielsen som forfatter er det som forventet blevet en meget interessant bog. Den beskriver 31 breve, som Agnes Nielsen modtog i årene 1905 til 1910, og de udgør et kulturhistorisk skatkammer.

Som indledning har Jørgen Elsøe Nielsen beskrevet postkortets historie meget udførligt, og det er virkelig interessant læsning. Det åbne postkort blev indført i 1871, og det fik enorm betydning. Når man læser de kortfattede meddelelser, der kunne være på et kort, kommer man uvilkårligt til at sammenligne dem med nutidens SMS meddelelser. De havde og har samme funktion.

Agnes Nielsen boede hele sit liv på Gugvej 13, der senere blev til Kjellerupsgade 13 i Aalborg, og brevskriverne boede alle i Nordjylland. Motiverne på postkortene spillede en stor rolle og supplerede den korte tekst, der kunne være på postkortene, oftest med motiver fra brevskriverens hjemegn.

Der blev gjort meget ud af motiverne, der oftest tjente som reklame for brevskriverens hjemby eller hjemegn, og i årtier var postkortene et populært samlerobjekt. Alle motiverne er fra Nordjylland, og man falder gang på gang i staver, når man ser de flotte og sjældne billeder, f.eks. af Lindenborgs jagtslot i Lille Vildmose eller af et gadeparti fra Kongerslev.

Postkortene fortæller en historie om en tid, der ikke ligger ret langt tilbage, og den er vigtig at bevare til gavn og glæde for fremtiden. Bogen vil derfor have interesse for alle, der interesserer sig for lokalhistorie, og det uanset hvor man bor, for den behandler en del af det fælles kulturelle arvegods i Danmark.

Arne Sloth Kristoffersen